Buikgeluiden bij honden: Wat betekenen ze en wanneer moet je je zorgen maken?
Waarom knort de maag van je hond zo luid?
25 juni 2023 
3 min. leestijd

Waarom knort de maag van je hond zo luid?

Geen zorgen, honden hebben net als wij geluiden in hun buik. Het kan allerlei dingen betekenen, van hongerig zijn tot een opstandige maag.

Wanneer je hond zijn buik laat rommelen, betekent het vaak gewoon dat hij honger heeft en zijn maag leeg is. Soms rommelt het ook na een grote maaltijd, wanneer de maag hard aan het werk is om al dat voedsel te verteren. En soms maakt hij gewoon veel lawaai door indigestie of een onrustige maag.

 

Is het normaal dat een hond maaggeluiden heeft?

Ja hoor, maaggeluiden en gerommel zijn vaak normaal tijdens de spijsvertering. Het wordt ook wel borborygmi genoemd, dit betekend; het geluid van voedsel en water dat door het spijsverteringskanaal beweegt.

Het spijsverteringskanaal van een hond bestaat uit de maag, de dunne en dikke darm. Elk van deze organen bevat gladde spieren die helpen bij het verplaatsen van voedsel en water door het lichaam.

Tijdens de spijsvertering trekken deze spieren ritmisch samen in golven om het voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. Deze peristaltische beweging kan normale maaggeluiden veroorzaken. Je kunt de maaggeluiden van je hond direct na het eten horen.

Als de maag en darmen leeg zijn, is er niets om het geluid te dempen. Stel je voor dat water door een holle buis stroomt. Daarom horen we de maaggeluiden van onze honden vaker wanneer het al een tijdje geleden is dat ze hebben gegeten.

Maar hoewel maaggeluiden normaal kunnen zijn, kan een hond meer geluid maken als zijn maag van streek is of als er sprake is van een maagdarmstoornis.


Wat betekent het als de maag van je hond veel lawaai maakt?

Hoewel maaggeluiden meestal betekenen dat de maag en darmen hun werk doen om voedsel en drank door het spijsverteringskanaal te verplaatsen, zijn er verschillende factoren die kunnen leiden tot verhoogde of abnormale maaggeluiden bij honden.

Sommige van deze problemen verdwijnen vanzelf, terwijl andere potentieel ernstig kunnen zijn, zoals:

- Diarree: Dit kan ervoor zorgen dat voedsel en water sneller door het spijsverteringskanaal bewegen, wat resulteert in meer maaggeluiden vlak voordat je hond diarree krijgt.

- Verkeerd of anders eten: Het eten van iets verkeerds of iets anders dan normaal kan leiden tot meer maaggeluiden. Als je hond in de vuilnisbak heeft gesnuffeld of een stukje van dat smakelijke, maar onverteerbare speelgoed heeft opgegeten, kunnen de maaggeluiden verhoogd zijn.

- Stress en angst: Net als wij kunnen honden stress en angst ervaren. Dit kan ook invloed hebben op hun spijsvertering en maaggeluiden veroorzaken.

- Parasieten en bacteriële infecties: Deze ongewenste gasten kunnen ervoor zorgen dat je hond meer maaggeluiden heeft. Ze verstoren het normale spijsverteringsproces en kunnen gas produceren.

- Overmatig lucht inslikken: Honden kunnen lucht inslikken terwijl ze eten of drinken, vooral als ze te snel eten. Dit kan leiden tot meer maaggeluiden door de aanwezigheid van overtollig gas in de maag.

Wat kun je doen om maaggeluiden bij je hond te verminderen?

Als de maaggeluiden van je hond je zorgen baren, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om ze te verminderen:

- Verdeel de maaltijden: In plaats van1 of  twee grote maaltijden per dag, geef je hond meerdere kleinere porties. Dit helpt om de maag geleidelijk te vullen en te legen, waardoor maaggeluiden verminderen.

- Langzaam eten: Gebruik een speciale voerbak met obstakels of groeven die ervoor zorgen dat je hond langzamer eet en beter kauwt. Dit helpt bij een betere spijsvertering en vermindert de kans op overtollig gas. Ze worden ook wel slow-feeders genoemd.

- Vermijd problematische voeding: Let op welke voedingsmiddelen mogelijk maaggeluiden veroorzaken bij je hond en beperk deze of vermijd ze helemaal. Iedere hond kan anders reageren, dus let op de reactie van je hond op bepaalde voedingsmiddelen.

- Stressmanagement: Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving voor je hond, vooral tijdens het eten. Verminder stress- en angstfactoren en bied je hond een gevoel van veiligheid.

Wanneer moet je de dierenarts raadplegen?

In de meeste gevallen zijn maaggeluiden normaal en onschadelijk. Maar als je hond andere symptomen vertoont, zoals braken, ernstige diarree, lusteloosheid of gebrek aan eetlust, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts. Dit kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden behandeld.

 Onthoud dat deze informatie alleen algemeen advies is en geen vervanging voor een professioneel veterinair consult. Bij twijfel of bezorgdheid is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen.

 Dus maak je geen zorgen als de maag van je hond af en toe wat rumoerig is. Met de juiste zorg, voeding en aandacht kun je helpen om de maaggeluiden van je harige vriend te verminderen en zijn spijsvertering gezond te houden.

Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.