Hooikoorts bij honden: wat kun je eraan doen?
Hooikoorts bij honden: wat kun je eraan doen?
19 mei 2024 
1 min. leestijd

Hooikoorts bij honden: wat kun je eraan doen?

Heb je wel eens gehoord van hooikoorts bij honden?

 Het klinkt misschien vreemd, maar het bestaat echt. Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit kan leiden tot vervelende klachten zoals jeukende ogen, niezen, loopneus en krabben aan hun huid. In dit artikel leg ik je uit wat hooikoorts bij honden is, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Wat is hooikoorts bij honden?

Hooikoorts is een vorm van atopie, oftewel een erfelijke aanleg voor allergie. Als een hond met atopie in contact komt met pollen waar hij gevoelig voor is, reageert zijn immuunsysteem overdreven. Hij maakt antistoffen aan die zich binden aan de pollen en zo een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit uit zich in verschillende symptomen die vooral de ogen, de neus en de huid aantasten.

Hoe herken je hooikoorts bij honden?

De symptomen van hooikoorts bij honden lijken veel op die van mensen. Je kunt denken aan:

 • Rode, tranende of jeukende ogen
 • Niezen of snuiven
 • Loopneus of verstopte neus
 • Krabben of likken aan de poten, oren of buik
 • Rode of geïrriteerde plekken op de huid
 • Haaruitval of kale plekken

Deze klachten komen meestal voor in het pollenseizoen, dat loopt van februari tot oktober. Het hangt af van het soort pollen waar je hond allergisch voor is wanneer hij er last van heeft. Sommige pollen zijn er al vroeg in het jaar (zoals die van hazelaar of els), andere pas later (zoals die van gras of ambrosia). Je kunt op internet kijken naar de actuele pollenkalender om te zien welke pollen er in de lucht zijn.

Hoe behandel je hooikoorts bij honden?

Helaas is er geen genezing mogelijk voor hooikoorts bij honden. Wel kun je de klachten verminderen met medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Deze kunnen bestaan uit zalfjes, druppels of tabletten die de allergische reactie onderdrukken. Sommige medicijnen moet je dagelijks geven, andere alleen als het nodig is.


Naast medicijnen kun je ook zelf een aantal dingen doen om je hond te helpen met zijn allergie:


 1. Houd de vacht van je hond kort en borstel hem regelmatig om de pollen te verwijderen.
 2. Geef je hond een bad met een milde shampoo na een wandeling in de natuur.
 3. Vermijd gebieden met veel bloeiende planten of grasvelden als je met je hond gaat wandelen.
 4. Gebruik een luchtfilter of een luchtbevochtiger in huis om de pollen uit de lucht te halen.
 5. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je hond hooikoorts heeft. Hij kan een allergietest doen en de juiste medicatie voorschrijven.

Met deze tips kun je hopelijk jouw trouwe viervoeter wat meer comfort bieden tijdens het pollenseizoen. Heb jij zelf ook last van hooikoorts?

Dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Hopelijk kun jij toch weer snel samen met jouw maatje genieten van het mooie weer zonder al te veel niesbuien!Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.