Het belang van leiderschap bij honden!
Ben jij een goede begeleider voor jouw hond?
07 oktober 2022 
2 min. leestijd

Ben jij een goede begeleider voor jouw hond?

De termen en adviezen vliegen je om de oren:

Een hond heeft een baas nodig, een leider. Je moet dominant zijn, je hond moet onder appel staan! In de hondenwereld komen veel van deze termen voorbij en iedereen heeft er zijn of haar mening over en komt met goed bedoelde adviezen. De emoties kunnen vaak hoog oplopen in discussies met elkaar wat eigenlijk heel jammer is.

Maar wat heeft jouw hond nou nodig en waarom dan? 

Ik gebruik graag de term begeleider of leider. Voor een hond is het belangrijk om met zijn baas en eigenlijk roedel samen te werken. Zo gaat dit in de natuur namelijk ook. Ze werken samen met het voornaamste doel om te overleven en zich voort te planten en om de roedel te verdedigen/ te beschermen. Samenwerking is nodig om voedsel te verkrijgen, een slaapplaats te vinden, voor veiligheid, voortplanting. Bij ons in huis wordt in veel van deze punten al automatisch voorzien, ze krijgen een bak voer, een bak water en een slaapplaats. 

hondengedragsdeskundige hondencoach hondentherapeut hondengedrag

Wel blijft een primaire behoefte over: het ontvangen van leiding, wat wordt er nou van mij verwacht in deze grote mensen wereld? 

Belangrijk hierbij is dan ook dat je hond zijn plaats in de roedel weet. Ook in de natuur heerst er hiërarchie. Als iedereen zijn plek weet en ook snapt wat er van hem of haar verwacht wordt, schept dit rust en duidelijkheid. Voorbeeld: bedenk voor jezelf eens als je in een nieuwe baan begint, je komt op kantoor en je krijgt nauwelijks begeleiding. Voel je, je dan op je gemak of ervaar je toch onrust en stress? Je gaat aan de slag maar maakt hoogstwaarschijnlijk fouten omdat je niet precies weet wat er van je verwacht wordt. Dit geldt voor een hond ook. Als hij geen leiding ontvangt zal hij proberen zelf te gaan leiden, het zelf uit te gaan zoeken en proberen controle te krijgen over de situatie. 

Voor een hond in de mensenwereld is dit het perfecte recept tot probleemgedrag. 

Een hond kan namelijk geen leider zijn in een mensenwereld. Denk eens aan alle beslissingen die wij zelfstandig nemen? We gaan en staan waar we willen, we gaan naar ons werk, we doen boodschappen, lopen naar boven. Dit allemaal zonder toestemming van je hond. Eigenlijk ook best pittig voor een hond want we verlaten te pas en te onpas de roedel. Iets wat helemaal niet natuurlijk is voor een hond. 


Oftewel een hond heeft geen en kan ook geen controle hebben over ons wat zal leiden tot frustratie en wangedrag mocht hij dit wel proberen. Doormiddel van het uitvoeren van (voor onze ervaring) wan/probleemgedrag probeert hij dan zelf maar uit te zoeken hoe de wereld in elkaar steekt.

Er zijn ook meningen die je vertellen dat een hond geen leider nodig heeft. Maar hoe je het went of keert je leidt je hond altijd. Jij vertelt immers wanneer je wilt dat hij zijn eten krijgt, wanneer jij met hem wilt spelen, gaat wandelen en waar, of hij op de bank of bed mag, waar zijn plaats is, dat hij moet zitten of liggen. Jij maakt beslissingen voor je hond, wat ook prima en normaal is. Vindt je het woord leider niets dan is een ander woord natuurlijk ook prima zoals bv begeleider.

hondengedragsdeskundige hondencoach hondentherapeut hondengedrag, aankoopbegeleiding hond

Heeft jou hond ook last van probleemgedrag?

Denk aan bijvoorbeeld uitvallen, grommen, bijten, onzeker etc. Neem contact met mij op en wellicht kan ik wat voor je betekenen en kunnen we samen werken aan het beter begeleiden, begrijpen en verbinding maken met je hond. 

Want niets is toch mooier dan dat!!

Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.