Honden en hitte: Hoe bescherm je je viervoeter tijdens warme zomerdagen?
Genieten van zomerse wandelingen met je hond: 7 Tips om in gedachten te houden
19 mei 2024 
3 min. leestijd

Genieten van zomerse wandelingen met je hond: 7 Tips om in gedachten te houden

Zomerse hitte vereist een aanpassing van je normale wandelroutine om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft, aangezien zij hun jas niet natuurlijk niet uit kunnen doen. Blootstelling aan hoge temperaturen, langdurige directe zon en intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot hittestress, een gevaarlijke en mogelijk fatale aandoening. Hoewel oudere honden, honden met kortere snuiten en honden die ziek zijn bijzonder vatbaar zijn, kan elke hond ten prooi vallen aan hittestress. 

Vroege tekenen zoals snel hijgen, overmatig kwijlen, langzamer lopen en zoeken naar schaduw zijn alarmbellen. Naarmate hittestress vordert, kunnen honden symptomen ervaren zoals helderrode, bleke of blauwe tandvlees, braken, diarree, moeite met ademhalen, abnormaal bloeden, blauwe plekken en zelfs aanvallen.

Ontdek hieronder 7 tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig en comfortabel blijft tijdens zomerse wandelingen.


1. Kies slimme tijdstippen

Timing is alles! Plan je dagelijkse wandelingen zo dat je de hitte van het middaguur vermijdt. Ongeacht hoe warm het wordt, vermijd de piekuren van de zon voor jullie wandelingen. Op die manier vermijd je het heetste deel van de dag wanneer de zon recht boven je staat. Houd er rekening mee dat honden met donkere vachten, gevoeliger zijn voor de middagzon, omdat zwart warmte absorbeert. Maak gebruik van de koelere momenten van de dag om iedereen blij en comfortabel te houden.

 2. Zoek verkoelende schaduw

Het begrijpen van de kracht van de zon tijdens wandelingen is essentieel. Wandelen in de schaduw is van belang. Houd er rekening mee dat de zon gedurende de dag verandert, waardoor het schaduwrijke gedeelte van het trottoir verschuift. Zelfs een met bomen omzoomde straat kan net zo heet worden als een parkeerplaats als je de timing niet goed plant. Vergeet dus niet om de schaduw op te zoeken en je wandeling aangenaam te maken.

3. Breng verkoeling mee

Hydratatie is de sleutel tot een comfortabele wandeling in de zomer. Neem een waterfles of een speciale drinkbak voor honden mee, die zowel voor jou als voor je hond gemakkelijk te dragen is. Veel honden zijn in het begin wantrouwend tegenover nieuwe waterbakjes, dus introduceer de drinkbak of fles thuis voordat je op pad gaat. Geef je hond ruimschoots de gelegenheid om vertrouwd te raken met het gebruik ervan voordat je het in de hitte van het moment probeert te gebruiken. Zo blijft je hond gehydrateerd en tevreden tijdens de wandeling.

Het belang van hydratatie: Waterinname en honden tijdens de zomerhitte

4. Je kan er een ei op bakken

Honden bevinden zich dichter bij de grond en zijn daardoor gevoeliger voor de warmte die van hete ondergronden afkomt. Probeer tijdens het wandelen op het trottoir te blijven in plaats van op straat, of nog beter, kies voor een graspad. Houd in gedachten dat zwart asfalt gevaarlijk kan zijn voor de poten van je hond en contact met hete oppervlakken kan leiden tot brandwonden. Je kan er soms een ei op bakken. Om te testen hoe heet de stoep is, plaats je je hand erop. Als het voor jou ondraaglijk aanvoelt na een paar seconden, zal het ook onaangenaam zijn voor de poten van je hond.

5. Voorzichtig met honden met platgezichten

Rassen met platte gezichten, zoals Mopshonden, Franse Bulldogs, Engelse Bulldogs en Boston Terriërs, lopen een verhoogd risico op oververhitting op warme dagen. Hun unieke anatomie maakt het voor deze honden moeilijk om af te koelen door te hijgen. Baasjes van deze rassen moeten extra voorzichtig zijn tijdens warm weer en ervoor zorgen dat ze niet te lang aan directe hitte worden blootgesteld.

6. Pas het tempo aan

 Zelfs als jij en je hond normaal gesproken een snel tempo hebben tijdens wandelingen, is het belangrijk om op hete en vochtige dagen een tandje terug te schakelen. Een rustige wandeling kan je het gevoel geven dat je je hond van beweging berooft, maar de meeste honden genieten ervan om op een langzamer tempo door de buurt te snuffelen. Geef je hond de gelegenheid om rustig rond te snuffelen en geniet van mentale stimulatie, een vaak over het hoofd gezien aspect van wandelen.

7. Neem pauzes

Veel honden weten instinctief wanneer het tijd is om even uit te rusten tijdens een wandeling. Ze zoeken een schaduwrijk plekje onder een boom op voor een korte rustpauze, terwijl andere honden blijven bewegen, zelfs als ze uitgeput zijn. Het is een goed idee voor zowel jou als je hond om op je route verkoelende rustpunten onder bomen te vinden en verplichte pauzes in te lassen. Moedig je hond aan om even op het gras te liggen en te ontspannen, en wanneer jullie beiden klaar zijn, vervolg je de wandeling op een rustig tempo. Vergeet niet om thuis lekker water te drinken en bij te komen van de zomerse avonturen.

 

Met deze tips kun je samen met je hond genieten van de mooie zomerse dagen!


oververhitting hond 

Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.