Grasaren bij honden: wat zijn het en waarom zijn ze zo gevaarlijk?
Grasaren bij honden: wat zijn het en waarom zijn ze zo gevaarlijk?
19 mei 2024 
2 min. leestijd

Grasaren bij honden: wat zijn het en waarom zijn ze zo gevaarlijk?

Een grasaar is een graszaadje met scherpe uitsteeksels die in de huid van je hond kan dringen. Deze graszaadjes komen vooral voor in de zomermaanden en kunnen in verschillende delen van het lichaam van je hond terechtkomen, zoals in de poten, neus, oren en vacht. Een grasaar kan leiden tot irritatie, pijn en infecties, dus het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Nies jouw hond ineens heel veel of schud hij veelvuldig met zijn kop? Het kan dan best zijn dat hij last heeft van een grasaar.

Hieronder vind je de beste manieren om een grasaar uit de vacht of het oor van je hond te verwijderen:

  1. Controleer je hond regelmatig op grasaren: Door je hond regelmatig te controleren op grasaren, kun je voorkomen dat deze dieper in de huid van je hond terechtkomen en problemen veroorzaken. Controleer vooral de poten, oren en neus van je hond.
  2. Verwijder de grasaar zo snel mogelijk: Als je een grasaar in de vacht of het oor van je hond ziet zitten, verwijder deze dan zo snel mogelijk om verdere complicaties te voorkomen.
  3. Gebruik een pincet: Gebruik een schone pincet om de grasaar voorzichtig vast te pakken en deze uit de vacht of het oor van je hond te trekken. Zorg ervoor dat je de hele grasaar verwijdert, inclusief de scherpe punt. Probeer de grasaar niet te breken, omdat de scherpe punt dan in de huid van je hond kan achterblijven.
  4. Gebruik oogdruppels: Als de grasaar in het oog van je hond is terechtgekomen, kun je het oog voorzichtig spoelen met wat water of kunsttranen geschikt voor de hond om de grasaar te verwijderen. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Kom nooit met een pincet in de buurt van het oog!!
  5. Bezoek je dierenarts: Als je niet zeker weet hoe je de grasaar moet verwijderen of als je hond last heeft van pijn, roodheid of zwelling, raadpleeg dan je dierenarts voor verdere behandeling.
  6. Zit de grasaar in de neus of al dieper in de huid? Hiervoor moet je sowieso naar je dierenarts, probeer dit niet zelf.
 Een grasaar kan leiden tot verschillende problemen bij je hond, zoals ontstekingen en infecties. 

Het is daarom belangrijk om de vacht en oren van je hond regelmatig te controleren op grasaren en andere vreemde voorwerpen. Op deze manier kun je voorkomen dat je hond pijn en irritatie krijgt en kun je problemen vroegtijdig opsporen en behandelen.

grasaar bij je hond

Kortom, een grasaar is een vervelend probleem dat veel voorkomt in de zomermaanden. Door je hond regelmatig te controleren en snel te handelen als je een grasaar ziet, kun je voorkomen dat je hond pijn en irritatie krijgt.

Verwijder de grasaar altijd zo voorzichtig mogelijk en raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts voor verdere behandeling. Zo kan je hond snel en effectief behandeld worden, zodat hij snel weer fit en gezond is.

Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.