Bezitagressie bij je hond, wat te doen?
Bezig met bezitagressie bij Honden? Hier zijn tips en adviezen!
25 juni 2023 
4 min. leestijd

Bezig met bezitagressie bij Honden? Hier zijn tips en adviezen!

Heb je ooit gemerkt dat je harige vriend zijn eten of speelgoed met zijn leven bewaakt? Geen zorgen, je hond is niet de enige met 'verzamelwoede'! 

In deze blogpost gaan we het hebben over bezitagressie bij honden en hoe je ermee om kunt gaan op een effectieve manier. Dus laten we meteen aan de slag gaan met wat belangrijke informatie en handige tips!

 

Wat is bezitagressie bij honden?

Bezit-agressie bij honden verwijst naar het gedrag waarbij een hond agressief wordt wanneer hij zijn bezittingen, zoals voedsel, speelgoed of zelfs mensen, beschermt. Dit gedrag is voortgekomen uit hun natuurlijke instinct om voedsel te beschermen in een groep. Gelukkig zijn de meeste gevallen van bezitagressie eerder ritueel gedrag dan daadwerkelijke agressie.

 

Hoe herken je bezitagressie bij honden?

Bezitagressie bij honden kan zich op verschillende manieren manifesteren. Let op de volgende gedragspatronen:

1. Sneller eten: Tja, niemand kan afpakken wat hij al heeft doorgeslikt, toch?

2. Toegang ontzeggen: De hond zal zijn lichaamshouding veranderen om het item te beschermen. Meestal stopt hij met eten, staart, hangt boven het item, verstijft of leunt er zelfs overheen, of hij grijpt het item en rent ermee weg om het te verstoppen.

3. Agressie: Dit omvat grommen, snauwen, achtervolgen, blaffen, tanden laten zien, happen en zelfs bijten.


Hoe te reageren op bezitagressie bij je hond

 Oorzaken van bezitagressie bij honden

Bezitagressie bij honden ontstaat wanneer een hond een waardevol bezit heeft dat hij wil beschermen en er een werkelijke of waargenomen dreiging is voor dat bezit. Hoewel bezitagressie een natuurlijk gedrag is, zijn er enkele motivaties waarom sommige honden dit gedrag ontwikkelen:

1. Angst of onzekerheid: Een hond kan bezitten uit angst of onzekerheid gaan verdedigen.

2. Gebrek aan zelfvertrouwen: Honden met een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen bezittingen agressief verdedigen om controle te behouden.

3. Gebrek aan routine en controle: Honden gedijen bij routine en controle. Een gebrek aan deze elementen kan leiden tot bezitagressie.

4. Hiërarchie met andere honden: Honden kunnen bezittingen verdedigen om hun positie binnen de hiërarchie met andere honden te bevestigen.

5. Reactie op eerdere confrontaties: Als een hond in het verleden waardevolle items is afgenomen, bestraft is voor bewakingsgedrag of als zijn angst en onzekerheid zijn vergroot, kan dit leiden tot bezitagressie.

 

Tips om bezitagressie bij honden te stoppen

Het beheersen van bezitagressie bij honden kan worden gerealiseerd met de juiste aanpak. Hier zijn enkele tips en adviezen:

1. Kennis en bewustzijn: Informeer iedereen die regelmatig met de hond omgaat over zijn gedrag. Herhaal geen interacties die niet werken. Let op de lichaamstaal van je hond en communiceer dit met je familie. 

2. Maak een plan: Creëer een plan voor je hond omtrent het eten, inclusief de regel om de hond niet te benaderen terwijl hij eet. Je wilt niet dat hij jou of je familie als een bedreiging voor zijn voedsel ziet.

 3. Zorg voor ontspanning tijdens het eten: Als je hond bezitagressie vertoont tijdens het eten, plaats het voedsel dan in een aparte kamer zonder de hond en laat hem daarna de kamer binnenkomen om in alle rust te eten. Sluit de deur achter hem zodat hij op zijn eigen tempo kan eten zonder zich zorgen te maken over andere 'schavuiten'.

4. Creëer een nieuwe emotionele respons: ga vaker met je hond hersenwerkjes doen en gooi ook extra lekkere dingen in zijn voerbak als je langsloopt. Hij moet jouw aanwezigheid als een waardevolle toevoeging zien en niet als een potentiële bedreiging. 

5. Hoger voerbak: Om te voorkomen dat jouw hond met zijn lichaam of voorpoten over de voerbak gaat staan om deze te beschermen is het, het beste om de voerbak in een voerstandaard te zetten. Of op een andere verhoging. Je hond moet natuurlijk wel met “gemak” met zijn kop bij de brokken kunnen komen. 

 

Bezitagressie  tussen honden

Als je hond bezitagressie vertoont naar andere honden in huis, is de beste aanpak om de honden tijdens het eten gescheiden te houden. Verwijder het trigger-item volledig of geef het speciale item alleen wanneer de honden gescheiden zijn.


Gedragstherapie voor honden met probleemgedrag

 Tips voor het omgaan met bezitagressie bij honden

 - Geef je hond geen waardevolle items tenzij hij ze in alle rust mag genieten en opeten.

- Sta je hond niet toe om toegang te hebben tot gebieden waar hij bezitterig gedrag vertoont, zoals bovenop de bank liggen.

- Neem direct afstand van je hond zodra hij subtiel bezitterig gedrag vertoont (zoals staren) naar een andere persoon of hond.

- Leer je hond vroeg en vaak om items te ruilen. Een leuke manier om bezitagressie bij je hond aan te pakken, is door regelmatig deze "ruil-spelletjes" te spelen. Geef je hond een speeltje of een kluif en wacht tot hij er enthousiast mee bezig is. Bied dan een nog interessanter (voor jouw hond) item aan en vraag je hond om het in te ruilen. Beloon hem rijkelijk wanneer hij het item vrijwillig afgeeft. Dit helpt je hond te begrijpen dat het delen van bezittingen positief en leuk is, en vermindert de neiging tot bezitagressie.

- Leer commando's zoals "los" of "laat het".

- Raadpleeg altijd een dierenarts of een gedragsdeskundige als je hond agressief gedrag vertoont of als bezitagressie blijft aanhouden. 

 


Ik sta je graag te woord als jij een hond hebt met bezitagressie! 


Gedragstherapie hond

 

Conclusie:

Geen paniek! Met de juiste aanpak en geduld kun je dit gedrag beheersen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn, de signalen van je hond te begrijpen en stapsgewijs te werken aan het creëren van een positieve associatie met het delen van middelen. Met de tips en strategieën in deze blog ben je goed op weg om je harige vriend te helpen zijn verzamelwoede onder controle te krijgen. Onthoud altijd dat het belangrijk is om je hond te benaderen met begrip, geduld en liefde!

 

Over de schrijver
Martine van Harberden is de oprichter van 4Paws Hondenbegeleiding, waar zij haar uitgebreide ervaring als hondengedragscoach, SA PRO Trainer (gespecialiseerd in verlatingsangst) en gecertificeerd speurinstructeur ten dienste stelt. Haar unieke vaardigheden helpen eigenaren om samen met hun hond een nog beter team te vormen. Martine's achtergrond als paraveterinair verrijkt haar vermogen om diepgaande begeleiding te bieden bij het aanpakken van gedragsproblemen, waardoor ze een essentiële schakel vormt in de relatie tussen hond en eigenaar. Haar professionele begeleiding is gericht op het versterken van de band tussen hond en baas, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven samen.