Wintertips voor jouw hond

De winter en de feestdagen gaan vaak gepaard met een hoop gezelligheid, lekkers en een nieuwe inrichting thuis.

Voor onze honden is het ook een periode dat alles net even anders gaat. Misschien een ander ritme, andere spullen in huis, andere geurtjes. Ook buiten is het een andere wereld qua temperatuur, geur en geluid. 

Hieronder wat tips om jouw hond gezond de winter door te helpen.


Natte vacht

Een natte vacht kan al snel voor onderkoeling zorgen. Wanneer het echt koud is buiten wil je voorkomen dat je hond erg nat wordt. Gebeurd dit toch, droog hem dan lekker even af wanneer je hem mee naar binnen neemt. 


De pootjes van de hond

Je hoeft niet zo snel bang te worden dat de poten van je hond te koud worden. Het is natuurlijk wel het uiteinde van het lichaam maar het hart pompt voldoende bloed rond zodat ze lekker warm blijven. 

Toch is belangrijk om wel aandacht te besteden aan de poten wanneer er sneeuw ligt. Er kunnen namelijk klontjes ijs vast gaan zitten aan de haartjes tussen de voetzooltjes. Dit is erg pijnlijk voor je hond. Het kan ook zorgen dat de voetzooltjes gaan scheuren.

Zie je jouw hond venijnig naar zijn voetzooltjes bijten dan is een extra controle wenselijk.

IJsklontjes kan je voorkomen door de voetzooltjes en daar tussenin voor de wandeling even in te smeren met vaseline

Knip de lange haren van de pootjes  weg

Om te voorkomen dat er veel ijs kan gaan klonteren tussen de pootjes kan je voor de winterperiode voorzichtig de lange plukjes tussen de zooltjes en bovenkant poten even wat korter knippen. Let goed op dat je niet in de vliesjes knipt bij de tenen. Het is aan te raden dit even met zijn 2en te doen als dit mogelijk is. Er zijn speciale schaartjes te koop met een stompe punt.

Zitten er toch ijsklompjes aan de poten? Trek ze er niet vanaf maar probeer ze te smelten door even je vingers erop te houden of natuurlijk de pootjes van de hond even goed af te spoelen met heel lauw water. 


Pekel

Pekel (strooizout) wordt al snel ingezet. Fijn voor ons dat we niet uitglijden natuurlijk. Echter voor onze huisdieren is het niet zo heel fijn. Met uitlaten komen de voetzooltjes hier natuurlijk mee in contact. Dit kan de huid aantasten. 

Het zouten kan sommige honden aantrekken om het op te likken van de straat of hun vacht.

Echter is het zoutgehalte veel te hoog voor onze honden en dus giftig.
Klachten kunnen pas na 72 uur zichtbaar worden, denk aan diarree en braken. Er kunnen zelfs ook neurologische klachten ontstaan. 

Was de pootjes na een wandeling

Om de voorgaande punten te voorkomen is het  verstandig om de pootjes van je hond allemaal even goed af te spoelen in lauw water. Zo smelten eventuele sneeuwklontjes, spoel je de vaseline en pekel ook goed af. Check gelijk de pootjes ook op vervelende scheuren in de zolen, is dit het geval dan zou het wenselijk zijn om ze een schoentje aan te doen als je naar buiten gaat.

Sneeuwballen en sneeuw eten

Sommige honden vinden dit echt een geweldig leuke bezigheid. Het ziet er natuurlijk ook heel leuk uit. Echter de sneeuw kan zorgen voor maag-darmproblemen bij je hond. Let dus goed op dat het niet teveel wordt.


Daarnaast kunnen honden in een gekke sprong, uitglijden of achterover klappen.

Met alle nare gevolgen van dien. Gooi je dus een sneeuwbal doe het wel gecontroleerd en dus niet te vaak. 



Koud en bevroren water

Zoals iedereen weet is ijs iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Honden overzien natuurlijk geen risico’s en gevaren. Heel belangrijk dus dat je, je hond hier goed mee in de gaten houdt. Mocht hij/zij in ijskoud water vallen dan is net als bij ons mens onderkoeling een groot gevaar. Heel belangrijk  om je hond zo snel mogelijk droog te maken en mee naar binnen te nemen. 

De gladheid van het ijs kan ook zorgen dat je hond snel uitglijd met alle nare gevolgen van dien.
Denk aan breuken, gescheurde pezen of banden. Net als onze handen kan de huid van honden ook vastvriezen aan ijs, wees  hier alert op.Ineens heel koud water drinken kan zorgen voor maagkrampen en onderkoeling. 

Antivries

Antivries is heel zoet, dat trekt heel veel dieren aan om het op te likken. Maar dit is echt heel giftig. Bewaar het op een veilige plek.

Heeft je hond door gemorste antivries gelopen, spoel zijn pootjes dan gelijk af.

Oren check

Heeft jouw hond lekker in de sneeuw liggen rollenbollen. Check zijn oren dan heel goed. Sneeuw en sneeuwklontjes die in de oren zitten gaan smelten en dit water komt terecht in de gehoorgang. Dit kan zorgen voor een oorontsteking. 


Auto

Net als in de zomer is het in de winter niet verstandig je hond in de auto achter te laten. Een stilstaande auto in de winter wordt erg koud en door de beperkte ruimte kan je hond zichzelf niet warm houden.

Een winterjas of niet? 

Bepaalde hondenrassen zijn gefokt voor koude weersomstandigheden. Rassen zoals de Syberische Husky, de Malamute, maar ook de Akita, New Foundlander, Samoyeed en Sint Bernard zijn perfect gehard tegen sneeuw en wind. Maar er zijn ook rassen die helemaal niet zo goed tegen de kou kunnen. Honden die extra aandacht nodig hebben zijn:

  1. Kleine honden die laag op de grond staan
  2. Kortharige rassen
  3. Rassen met weinig tot geen onderwol.
  4. Honden die wat aan de magere kant zijn
  5. Zieke honden
  6. Puppy’s 
  7. Senioren
  8. Honden met gewricht problemen

Bij deze honden kan je onder de +10C al rillingen gaan zien. Wanneer u dit waarneemt is het zeker aan te raden om ze een winterjas aan te trekken. Denk aan functionaliteit niet aan mode 😉 een waterdichte shoftshell jas heeft de voorkeur. Zorg ook dat je hond niet te lang stil staat, blijf samen in beweging.


Warm en droog verblijf

In de winter liggen gezondheidsproblemen wat sneller op de loer. Het is natuurlijk koud, nat en het zal sneller tochten. Honden verbruiken daarom veel meer energie.

Voor alle honden, ook voor poolhonden, is het goed om ze in de gaten te houden bij een temperatuur onder de +5C graden.

Honden die veel buiten leven ontwikkelen een dikke wintervacht. De overstap naar de woonkamer waar het een stuk warmer is, is eigenlijk te groot. Maar bijvoorbeeld een bijkeuken waar het iets kouder is, zou een goede (tussen) oplossing kunnen zijn.

Houd je, je hond toch buiten zorg dan voor een dikke ondergrond waar de hond slaapt tegen de koude straling van de grond. Natuurlijk een tochtvrije plek en extra wollen dekens zijn ook wenselijk. Je zou ook aan een warmte lamp kunnen denken.  

De kachel

Met alle huidige belachelijke prijzen staat hij misschien niet meer zo hoog maar het is wel een puntje van aandacht. Sommige dieren vinden het heerlijk om voor de openhaard of radiator te gaan liggen. Bij sommige dieren kan dit zorgen voor wat huidproblemen, droge huid en jeuk. Geen ramp maar wel vervelend natuurlijk. Als je, je hond een kruik geeft let dan heel goed op dat hij zich hier natuurlijk niet aan verbrand. Net als elektrische dekens. 

Je hond moet ook altijd weg kunnen lopen van de betreffende hittebron. 

Voeding

Heb jij een hond die liever de hele dag binnen ligt te snoezen in de winter dan verbruikt hij niet zoveel energie. Lopen jullie minder dan normaal pas hier dan ook je voeding op aan, een beetje minder kan dan geen kwaad.

Maar heb jij een hond die veel buiten is dan verbruikt hij  in de winter juist veel meer energie om zich warm te houden. Dit kost een hele hoop calorieën. Pas dan ook hier je voeding op aan. 


Bevriezingsverschijnselen

Wat zijn de tekenen dat jouw hond het echt te koud heeft?

  • De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen
  • De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten
  • Haren overeind zetten
  • Koude ledematen
  • Moeizamer ademen
  • Rillen

Hopelijk vond je de tips waardevol en heb je er wat van geleerd. Voor lang niet iedereen zijn de bovenstaande punten bekend. 

Dit artikel delen kan daarom nooit kwaad!

Verder wens ik je natuurlijk een gezellige winter toe samen met jouw dieren.