Hoe wandel je veilig met je hond in een gebied waar ook wolven leven?

Wandelen met je hond is een van de leukste dingen die je kunt doen. Samen genieten van de natuur, de frisse lucht en de beweging. Maar wat als je in een gebied komt waar ook wolven leven? Hoe ga je daar mee om? En hoe zorg je dat je veilig blijft?

 Wolven zijn prachtige dieren die sinds kort weer terug zijn in Nederland. Er zijn vele meningen over de wolf in Nederland, horen ze hier wel of niet? Daar gaat deze blog niet over. Want voor nu is de realiteit dat ze hier zijn en dat we zo veilig mogelijk hiermee om moeten gaan.

Waar leven ze?

Ze leven vooral op de Veluwe en in Drenthe, maar kunnen zich natuurlijk ook verplaatsen naar andere gebieden. Wolven zijn schuw en vermijden mensen zoveel mogelijk. De kans dat je er eentje tegenkomt tijdens het wandelen is dus heel klein.

Maar stel dat het toch gebeurt, wat moet je dan doen? 

Het eerste wat je moet doen als je van plan bent om te wandelen in een wolvengebied, is jezelf en je hond voorbereiden. Zorg ervoor dat je hond goed is opgeleid en luistert naar jouw commando's. Als je hond de neiging heeft om achter wild aan te gaan, moet je hem altijd aan de lijn houden om hem te beschermen tegen mogelijke confrontaties met wolven.

Bovendien moet je jezelf bewust zijn van de tekenen van wolven in het gebied. Kijk uit naar voetsporen, uitwerpselen, krabtekens op bomen en ander gedrag dat wolven kunnen vertonen, zoals gejank in de verte. Als je een wolf tegenkomt, blijf dan kalm en roep je hond bij je. 

Het is belangrijk om te onthouden dat wolven mensen zoveel mogelijk vermijden en dat aanvallen op mensen en honden zeer zeldzaam zijn. 

De keren dat de wolven zo dicht bij de mensen zijn gekomen heeft vaak toch te maken dat mensen ze hebben gevoerd en ze minder schuw worden. Ze associëren de mens met voedsel.


Hieronder heb ik wat tips voor het wandelen met je hond in een wolvengebied:

  1. Kies de juiste tijd en plek: Wolven zijn vooral actief tijdens de schemering en 's nachts, dus het is verstandig om overdag te wandelen. Probeer te wandelen op plekken waar de kans op het tegenkomen van wolven kleiner is, bijvoorbeeld op open vlaktes in plaats van in dichte bossen.
  2. Gebruik een GPS-tracker: Als je hond toch losloopt, kan het handig zijn om een GPS-tracker te gebruiken zodat je hem altijd kunt terugvinden als hij verdwaalt of onverhoopt een wolf tegenkomt en vlucht.
  3. Leer je hond commando's:  Het is belangrijk dat je hond goed naar je luistert en snel reageert op commando's zoals 'hier komen' en 'zit'. Zo kun je hem snel aanlijnen als dat nodig is.
  4. Let op de lichaamstaal van je hond: Honden kunnen vaak signalen oppikken van wilde dieren voordat mensen dat doen. Als je hond bijvoorbeeld stokstijf blijft staan of ineens begint te blaffen zonder aanwijsbare reden, kan dat een teken zijn dat er een wolf in de buurt is.
  5. Zorg voor een goede uitrusting: Draag stevige wandelschoenen en vergeet ook niet om een EHBO-kit mee te nemen voor het geval dat.
  6. Als je een wolf spot, probeer dan een foto te maken om je waarneming te melden aan het Wolvenmeldpunt. Het is belangrijk dat we het aantal wolven in Nederland in de gaten houden en hun gedrag en gewoonten observeren om het ecosysteem beter te begrijpen.
  7. De wolf zal hoogstwaarschijnlijk uit zichzelf al weglopen, maar indien dat niet het geval is probeer dan het volgende:

    1. Blijf kalm, geef de wolf de ruimte.
    2. Probeer zelf langzaam afstand te nemen.
    3. Als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en grote gebaren maken.
    4. Loop de wolf niet achterna.
    5. Ga hem niet voeren.

Het is belangrijk om te weten dat wolven geen interesse hebben in mensen of honden als prooi. Ze jagen vooral op reeën, edelherten en wilde zwijnen. Je hoeft dus eigenlijk niet bang te zijn dat ze jou of je hond zullen aanvallen.

Wel is het natuurlijk verstandig om altijd rekening te houden met de aanwezigheid van wolven als je gaat wandelen met je hond. Het beste is om je hond daarom toch altijd aangelijnd te hebben of laat hem alleen loslopen op plekken waar dat mag en veilig is. Zo voorkom je dat hij achter wild aangaat of ongewild in contact komt met een wolf.

Met deze tips kun je veilig en verantwoord genieten van een wandeling met je hond in een wolvengebied. Onthoud dat het zien van een wolf een zeldzame en unieke ervaring is, maar ook dat je voorzichtig moet zijn en respect moet hebben voor deze prachtige dieren en hun leefgebied.