Verbinding maken met je hond
Wat is dat eigenlijk nou verbinding maken met je hond? Waarom is dat zo belangrijk en hoe krijg je dit voor elkaar.
Als we eens kijken naar onze wereld dan staan we veel in verbinding met anderen om ons heen. Je kan het ook omschrijven als contact of aandacht voor elkaar. Zonder verbinding kan je elkaar ook niet helpen en is het onmogelijk om iemand iets te leren. Wij als mens gebruiken heel bewust verbale communicatie en grotendeels onbewust non-verbale communicatie.
Honden doen voornamelijk alles non-verbaal en een klein gedeelte verbaal. Als je aan het wandelen bent of gewoon thuis, houd dan eens in de gaten hoe vaak je hond eigenlijk naar je opkijkt. Dit noemen we ook wel inchecken. Stopt hij regelmatig om te zien waar je bent, draait hij zijn oren even naar je toe, duwt hij zijn neus even tegen je been aan?
Honden checken in omdat ze bevestiging zoeken, het is heel belangrijk dat ze weten wat er van hun wordt verwacht op een manier die zij begrijpen: lichaamstaal. Wat is zijn taak, wat mag hij niet doen, maar nog belangrijker: wat wil je dat je hond wel doet?
Een hond probeert door te kijken naar zijn baasje informatie te verzamelen.
Duidelijkheid, regels, grenzen en kaders zijn dus mega belangrijk. Krijgt hij dit niet dan zal dit gaan leiden tot probleemgedrag. Je hond probeert zelf te verzinnen wat hij wel of niet mag doen. Dit is niet anders bij het opvoeden van kinderen, zijn er geen regels en grenzen, geen communicatie dan zullen ze zich gaan misdragen.
Als je je kind of iemand ergens op aanspreekt of je wilt iets duidelijk maken gebruik je ook oogcontact. Kijk je iemand niet aan dan kom je ook veel minder goed over bij de ander.
Verbinding komt dan ook van 2 kanten met als resultaat een mooie samenwerking op basis van respect, vertrouwen en liefde.
Baas en hond hebben letterlijk oog voor elkaar, je wandelt echt samen, je checkt bij elkaar in. Zie je het al voor je?
Maar hoe maak je nou verbinding?
Ja dat klinkt allemaal heel leuk, maar hoe ga je dit als baasje voor elkaar krijgen? Hier zijn een aantal tips:
- Probeer voor jezelf eerst de beslissing te maken hoe je deze verbinding wilt bevestigen en belonen. Dit kan een woord zijn: bijvoorbeeld ‘’check’’. Probeer in een woord te kiezen wat niet zo snel voor de hand ligt. Gebruik je bijvoorbeeld ‘’braaf’’ of ‘’goed’’ of ‘’knap’’, dat zijn woorden die vrienden, familie, kennisen etc. ook snel kunnen gebruiken wanneer ze je hond zien. Het mag dus niet verwarrend worden voor de hond. Je kunt ook gebruik maken van een clicker of een ander geluidje.
- Vindt uit van welke beloning je hond blij wordt. Dit kan een snoepje, bal, stok, aai oid zijn. Je hond kiest zelf zijn beloning! Klinkt gek? Nee hoor, denk maar na over wat jij lekker of leuk vindt om te krijgen als beloning voor het uitvoeren van een taak. Voorbeeld: Als je iets goeds hebt gedaan ben jij misschien heel blij met een lekker stuk chocolade, maar een ander krijgt er misschien liever voor betaald. Dit is voor honden niet anders, de 1 is gek op een bal, de ander is meer op voer gericht, of krijgt liever een aai over zijn bol. Oftewel de beloning moet wel echt waarde hebben voor jouw hond.
- Als je de beloning bepaald hebt (woord, clicker, geluid, bal, stok, aai), ga je in de dagelijkse omgang echt actief in de gaten houden of je hond verbinding met je maakt. Of hij dus oogcontact zoekt en naar je opkijkt. Als hij de verbinding maakt, probeer je dit gedrag direct te bevestigen met het woord/geluid/clicker gevolgd door de beloning. Wanneer je dit consequent doet zul je merken dat je hond steeds vaker verbinding met je gaat zoeken. Jullie gaan meer samenwerken. Er ontstaat eigenlijk een onzichtbaar lijntje.
- Maar moet ik hem dan elke keer belonen wanneer hij naar mij kijkt??Idealiter wel vooral aan het begin, je wilt het gedrag namelijk bevestigen. Maar we gaan het wel afbouwen. Werk je met een clicker dan moet je die niet vergeten, dat kan lastig zijn.
- Als het goed gaat kun je gaan beginnen in het afbouwen van je beloningen. Zo houd je je hond ook allert, een beetje in afwachting en dus gemotiveerd. Zorg er daarom wel voor dat je hem regelmatig beloont, anders verliest je hond zijn motivatie. Laat er niet meer dan 4 à 5 x tussen zitten voor het verdienen van een beloning.
Let op het werken met een clicker vraagt wel om bekwaamheid en goede training. Timing is heel belangrijk. Je moet met wandelen hier ook handig mee worden: clicker, lijn, beloning bij de hand hebben, het is best veel. Oefenen en observeren is belangrijk.
Succes en mocht je vragen hebben stuur mij een mail! info4pawshondenbegeleiding@gmail.com